Time lapse normalde göremeyeceğimiz yavaşlıkta ilerleyen olayların çekilen sayıca fazla görüntü ile görünür hale getirilmesidir. Kısaca süreç görüntüleme olarak tanımlanabilir. Time lapse‘nin Kullanıldığı alanlar ise:
- inşaatlar,
- tesis kurulumları,
- fabrika, makine, ekipman montajı,
- trafik akışı,
- insan topluluklarının hareketleri,
- gün doğumu,
- gün batımı,
- bulutların hareketleri,
- maket kurulumları,
- konferans ve konser salonu yapılışları vb.
Bu tanıtım filmi çekimlerinde zaman kısıtlaması olmaması en büyük avantaj. 1 – 3 yıllık bina yapımlarını, 15 günlük santral kurulumlarını, 3 saatlik gün batımlarını veya saatlerce süren araba trafiğini görüntüleme olanağı tanır. Ajansların sıklıkla kullandığı tekniklerden biri olarak da tanıtım filmlerinin içinde kullanılır.
Görüntüleme süresi ve post prodüksiyon kullanılacak olan tekniğin belirlenmesini sağlar. Eğer uzun bir süreci kapsayan tanıtımlar planlanıyorsa timelapse’in fotoğraftan yapılması daha uygundur.
Time lapse Hesaplamaları
Time lapse hesaplaması kişinin çekim yapacağı alana ve güne göre belirlenebilir. Örnek olarak:
1 dakikalık çekimde elde edilecek time lapse görüntü hesabı:
Saniyede 1 kare fotoğraf, 1 dakikada 60 kare çekilmiş olur. 1 saniyelik görüntü 25 kareden oluştuğuna göre, 1 dakikalık görüntü sonucunda 2,4 saniye time lapse görüntü elde edilir. (60 saniye / 25 kare = 2,4 saniye).
Toplamda ise:
1 dakikada 60 fotoğraf, 2 saatte : 120 dakika*60 = 7200 adet fotoğraf
Sonuçta elde edilecek time lapse görüntünün süresi:
7200 adet fotoğraf, 1 saniyelik görüntü için 25 kare fotoğrafa ihtiyaç olduğuna göre, 7200 (fotoğraf sayısı) / 25 (pal sistemde 1 saniyelik görüntü için gereken kare sayısı) =288 saniye, dakikaya vurursak 288 saniye / 60 = 4,8 dakika time lapse görüntü.
Ancak dilediğiniz gibi çekim formatınızı ayarlayabilir, özgün bir sonuç yakalayabilirsiniz.
Fotodan timelapse‘in avantajları:
- Fotoğrafa müdahale edilebilmesini kolaylaştırır.
- Crop, zoom, pan gibi seçenekler sunar.
- Daha keskindir.
- Sekansı yüksek görüntülerin derlenmesini sağlar.
Videodan timelapse‘in avantajları:
- Çekimden sonra timelapse’yi kesebilme ve kullanılacak kısmı belirleme kolaylığı sağlar.
- Daha etkili görüntüler ortaya çıkarır.
Profesyonel olarak yapılmamış time lapse filmler hiçbir şekilde kuruluşları memnun etmeyecektir. Karelerken oluşan büyük oynamalar, deformasyonlar, kumlanma, netlik kaynaklı sorunlar, dinamik aralık problemleri post prodüksiyonda düzeltilemeyebilir. Bu nedenle de time lapse maliyet artar. Bu durumlarla karşılaşılmak istenmiyorsa referansı sağlam ajanslarla çalışmak gerekir.
Uzun çekimlerde karşılaşılabilecek iklim koşullarına, pil / elektrik temin sorununa, temizlik ve bakıma, çekilen fotoğrafların aktarımına dikkat edilmelidir.