Tanıtım filmi çekimi başlı başına bir serüven. Büyük bir çekim ekibine ve finansal kaynağa ihtiyacı olmasa da profesyonelliğe en çok gerek duyulan bir organizasyon. Çekim yaparken de olmazsa olmaz denilen belli başlı öğeler var. Bunlardan en önemlileri:
Işık
Tanıtım filmi çekiminde ışık en önemli aracımız. Açık ve kapalı mekanlarda yapılan çekimlerde çekim ışıkları en ideal biçimde ayarlanması gerekli. Bunun için;
- tepe flaş
- yuvarlak yansıtıcı reflektör
- siyah, gümüş, altın şemsiye
- ışık sehpası
- çekim çadırı
- ring adaptörü
- paraflaş
- sürekli ışık ünitesi gibi çekim ışıkları gereçlerine ihtiyaç vardır.
Havadan çekim için en aydınlık gün tercih edilmeli, çekim ışıkları yeterli ve ayrıca fabrika gibi kapalı üniteleri olan firmaların tanıtım filmlerinde ise fazlaca aydınlatma cihazı kullanılmalıdır. Kötü çekim ışığı karanlık bir görüntünün yanında amatörlüğün de göstergesidir. Hiçbir kuruluş şirketini bu şekilde tanıtmak istemez.
- Cephe ışığı
- Yanal ışık
- Tepe ışığı
- Ters ışık
- Alttan vuran çekim ışıkları fotoğrafçılıkta olduğu kadar kamera çekimlerinde de etkili olduğu için dikkat edilmesi gereken unsurlardandır. Çekim ışığı her yerde her unsurda nitelikli önem taşımaktadır.
Kamera
Çekim ışıkları için önem taşıyan kameralar tanıtım filmlerinde de ayrı bir öneme sahiptir. Son teknoloji cihazların kullanılması her zaman daha avantajlı. En net görüntülerin yakalanması ve montaj sırasında sorun oluşturmaması nedeniyle dünyaca ünlü markalar tercih edilmelidir. Full HD kameralar amacınızı en iyi şekilde yansıtabilir. Deneyimli ekipler tarafından:
- Canon
- Nikon
- Sony
- Philips gibi markaların kameraları tercih edilmektedir.
Unutulmaması gereken şey; iyi olmayan bir kameranın kurumsal bir tanıtım filmini iyi bir şekilde yansıtamayacağıdır. Dolayısıyla teknik donanımı yüksek ajanslar ile çalışmaya özen gösterilmelidir.
Objektif
Özellikle time lapse çekimler için ve firmaların ürün ya da hizmet tanıtımlarında çekilen fotoğraflar için gerekli olan objektifler, kısaca mercek ya da mercek toplulukları olarak adlandırılır. Fotoğraflanacak yerin odak noktasında film emülsiyonuna veya sensöre, hayalinin düşmesini sağlar.
En fazla çekim ışığı geçiren ve odak noktasına düşüren objektif en kalitelisidir. Dolayısıyla çekimler bu cihazlarla yapılmalıdır. Kullanılan objektif çeşitleri ise aşağıdakiler gibi olabilir.
Standart (Normal): Görüş açıları insan gözüne en yakın olan objektiflerdir (45-50 Derece).
Geniş Açılı: 17-28 mm. arasında kalan objektifler geniş açılı objektiflerdir. Görüş açısı normal objektiflere göre gittikçe genişleyen, alan derinliğini artıran niteliktedirler.
Dar Açılı (Tele): Görüş açısı normal objektiflerden daha dar olanlardır. 75mm ile 1200mm arasındadır. 90 ile 250mm arasındaki bir teleobjektif en kullanışlı olanıdır.
Değişken Odaklı (Zoom): Genel amaçlı kullanımlar için geliştirilmiştir. Büyük kadrajlama kolaylığı sağlar.
Fotoğraf Sabitleyici (Image Stabilizer): El titremelerinde oluşabilecek resim bozulmalarını büyük ölçüde önlemektedir. Doğa fotoğrafçılığı için idealdir.
Balıkgözü Objektifler: En geniş görüş açısını sağlayanlardır. Dairesele yakın görüntüler elde edilir. 6 -16 mm arasındaki objektiflerdir.
Makro Objektifler: Son derece kaliteli ve pahalıdır. 50, 100 ve 200 mm olmak üzere üç ayrı odak uzunluğunda üretilirler.
Aynalı: Yapılışında çeşitli aynalar kullanılır. Objektif boyu daha kısadır.
Ekip
Tanıtım filmi çekimlerinin olmazsa olmazı profesyonel bir ekiptir elbette. Deneyimli kişilerden oluşan teknik kadro her alanda kaliteli işler gerçekleştirecektir. Kameramanı, yönetmeni, senaristi ve ışıkçısı ile her daim sorunlarınıza ve sorularınıza cevap alabileceğiniz kişilerle çalışmalısınız.